Voda v přírodě obsahuje minerální soli (hydrogenuhličitan vápenatý, hydrogenuhličitan hořečnatý). Tvrdost vody pak záleží na charakteru půdy, kterou protéká: vápenatá půda dává vodu tvrdou, půda žulová a písčitá dává vodu měkkou. Tvrdost vody znamená množství vápníku a hořčíku obsaženého ve vodě. Hygienický limit sumy vápníku a hořčíku je jako doporučená hodnota, ze zdravotního hlediska je optimální koncentrace 2 – 3,5 mmol/l. Z technického hlediska můžeme rozlišovat vodu jako měkkou nebo tvrdou. Obsah se měří v mmol/l, často se však používají starší jednotky jako německé stupně (°N či °dH) nebo francouzské stupně (°F). Jednotlivé jednotky se přepočítávají následovně. Německé stupně: 1 mmol/l = 5,6° Francouzské stupně: 1 mmol/l = 10° Stupnice tvrdosti vod: velmi měkká 0 – 0,7 mmol/l měkká 0,7 – 1,3 mmol/l středně tvrdá 1,3 – 2,1 mmol/l dosti tvrdá 2,1 – 3,2 mmol/l tvrdá 3,2 – 5,3 mmol/l velmi tvrdá >5,3 mmol/l V oblasti provozované Vodakvou se k výrobě pitné vody využívá spíše povrchová voda, proto je i dodávaná pitná voda na většině území měkká. Údaje o tvrdosti vody v jednotlivých provozovaných obcích najdete v informační mapě. Kvalita vody Tvrdost vody